So palete res odpadni material ali se lahko uporabljajo za opremljanje stanovanja?

Palete so uporabne pri opremljanju notranjih prostorov kot tudi za zunanjo ureditev.

Vse palete, ki jih trenutno uporabljamo prihajajo od enega industrijskega dobavitelja, zato so vse enakih dimenzij. Uporabljamo samo palete z oznako HT, kar pomeni, da so bile obdelane toplotno (ang. heat treated) in ne takih, ki bi bile škropljene s pesticidi.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri, ko se odločimo za uporabo palet za opremljanje bivalnih prostorov? Uporabljajmo palete, ki so samo toplotno obdelane in brez pesticidov, saj z brušenjem in žaganjem pesticide prek prahu spravimo v zrak, ki ga potem dihamo. Preverimo druge specifikacije (npr. ali so po vrhu gosto ali redko podeskane), izbira velikost in debeline pa je prepuščena navdihu ustvarjalca. 🙂

Kako potekajo naši procesi dela s paletami? Ko izdelujemo enostavnejše paletno pohištvo (v pravem pomenu besede), palete obdelamo (razžagamo, pobrusimo) samo toliko kolikor to zahteva zasnova pohištve. Ko pa se v naši mizarski delavnici lotimo izdelave kompleksnejših produktov (npr. unikatno pohištvo, multifunkcionalno pohištvo).

Kako poteka naš proces obdelave palet? Palete najprej razstavimo, pridobljene deske pobrusimo in zlepimo, nato pa zlepljene deske razžagamo, da dobimo stebričke, druge deske zlepimo v plošče in nato material po načrtu razžagamo in pripravimo. Sestavimo in zaščitimo s premazom (olje/lak). In ole, pohištvo po meri je pripravljeno za vaš dom.