Trajnostna prenova mladinskega centra KMKC KOMPLEKS na Ravnah na Koroškem

Po principih ponovne uporabe smo prenovili mladinski center na Ravnah na Koroškem. Izdelali smo pohištvo po naročilu in uredili del zatočišča za vse alternativne in kreativne duše v trajnostni prostor s toplo in multifunkcionalno dušo.

»Koncerti še bodo, absolutno, ampak okrepiti želimo tudi programske vsebine med tednom,« je v pogovoru z nami razmišljala direktorica Koroškega mladinskega kulturnega centra KOMPLEKS Ana Pisar Čivčić.

Zakaj trajnostna prenova mladinskega centra KMKC KOMPLEKS?

Naša želja je bila, da v naše prostore vnesemo nekaj svežine, »toplote«, vonja po lesu, dodatno multifunkcionalno pohištvo, ki pa ne bo kupljeno v Ikei, temveč trajnostno naravnano naravno pohištvo. (Za)želeli smo si coworking prostor in bolje izkoriščene pisarniške prostore. Izdelali smo pisarniško pohištvo, zunanje vrtno pohištvo, klubske mizice in sedežne garniture iz palet. Prostor je dobil novo dimenzijo, predvsem pa toplo in funkcionalno dušo.

Kaj ste pravzaprav prenavljali?

Spremembe so največje v naših pisarnah, kjer si delimo prostore še s Klubom koroških študentov. Dodatno premično pisarniško pohištvo ter baru bo služilo za kreativen coworking prostor, hkrati sta oba prostora namenjena za srečanja in sestanke drugih društev. Ob tem tudi vabimo posameznike in druga društva, ki potrebujejo prostore, da nas kontaktirajo. Prenove pa so bili deležni tudi nekateri drugi prostori, kjer smo uredili, recimo temu, lepotne popravke.

Ali spreminjate namembnost centra?

Namembnost razširjamo. Prepoznani smo bolj kot koncertno prizorišče, ampak si želimo tudi čez teden zapolniti program mladinskega centra. Sodelujemo že z osnovnimi in srednjimi šolami, predvsem pa vabimo tiste, ki si želijo vstopati v bolj kreativni prostor. V baru vzpostavljamo že omenjeni »coworking« prostor z novim modernim pohištvom. Tako bodo lahko posamezniki in raznovrstna društva, ki organizirajo različne dogodke pri nas, koristili prostore tako čez teden kot tudi čez vikend. Menim, da s tem in z novimi programskim vsebinami, ki se obetajo, postajamo mladinski center v pravem pomenu besede.

Katera vse društva se bodo po novem zadrževala v Kompleksu?

Že sedaj sodelujemo z vsaj 20 društvi. So pa bila kontaktirana društva navdušena nad idejo, da bodo lahko imeli prostore na souporabo. Pa predvsem, da bo temu primerno tudi osvetljena, kar do sedaj žal niso bila. ☺

Je KOMPLEKS prostor, kjer mladi soustvarjajo vsebino?

Ja, vsebino ustvarjajo tudi mladi. Naša ekipa je zelo široka, nekateri se ukvarjajo bolj s programom, drugi bolj z vidika tehnike in operative. Konstantno vabimo različne mlade k soustvarjanju. Kot omenjeno sodelujemo s številnimi društvi, nekateri izvajajo samostojne dogodke, drugi pa kar skupaj z nami. Čez poletje v prvi vrsti načrtujemo poleg prenove tudi sestanek s sodelujočimi društvi za koncipiranje programa MC. Hkrati pa nam dajo tudi odlične povratne informacije na naše delo in ideje za naš nadaljnji program. Število mladih pa seveda variira glede na vrsto programa in je odvisno tudi od vključenosti Koroškega kluba študentov (npr. dijaške sekcije).

Ste zadovoljni s prenovo?

Ja, so far so good. ☺ Tudi sami smo se odločili spremeniti prostor z vizualnimi in multifunkcionalnimi popravki, tako da bo končni rezultat tisti, ki bo pokazal naše zadovoljstvo. Najbolj pa si želimo, da prostor zaživi z mladimi in da ne bo sam sebi namen. Je pa to tudi naša odgovornost in na nas, da privabimo številne uporabnike.

Koncerti še bodo? ☺ Ja, koncerti še bodo, absolutno, od tega niti približno ne odstopamo. Je pa res, da se moramo malo prilagoditi situaciji oz. interesom mladih in vzpostaviti še bolj raznolike programske vsebine.

Preverite kaj vse lahko zajema trajnostna prenova mladinskega centra.