Sl/En

Poznaš občutek, ko se zazreš v omaro, 


ki si jo sam(a) sestavil(a)? Ali pa ko se prvič usedeš na klop, ki je bila pred tem predalnik in si ga malo prej dokončal(a) skupaj s prijatelji? To in še več nudijo izobraževalne delavnice, ki prostorom zagotovijo celovito in kvalitetno prenovo po principih ponovne uporabe. Mladim in zaposlenim aktivno vključenim v proces od zasnove do izvedbe pa prav posebno izkušnjo skupinskega ustvarjanja.
Eko-Reuse camp - zimski tabor ponovne uporabe (2019)
Skupaj z Eko skladom - slovenskim okoljskim javnim skladom smo izpeljali 1. zimski tabor ponovne uporabe, t.i. Eko Re-use camp, kjer je skupina študentk s Fakultete za dizajn v enem tednu zasnovala in izdelala šest prototipov izdelkov narejenih iz odpadnega materiala. Na taboru smo v prostorih Mladinske postaje Moste od ideje in koncepta z ročnim delom, razmišljanjem in pogovori prišli do prototipa. Ta je lahko podlaga za nadaljnji razvoj v produkt, nedvomno pa v razvoj teoretičnega in praktičnega znanja študentk. Zimski tabor ponuja priložnost za aplikativno oblikovanje z iteracijo, viharjenje (ang. brainstorming) o konceptih in principih trajnostnega oblikovanja, vpogled v prototip oz. produkt skozi teorijo in prakso ter nudi osnovno rokovanje z ročnim in drugim mizarskim orodjem s pomočjo mentorja.
Študentke so izdelale svoje prototipe predvsem iz lesa oz. odpadnih palet in kosovnega odpada (v naši delavnici je tega na pretek) ter tako odpadnim materialom zapisale novo zgodbo z drugo namembnostjo. Po želji pa so se lotile tudi drugih odpadnih materialov (npr. staro kolo, tekstil, filc). Razpon idej je tako pripeljal do kompleksnejšega trajnostnega oblikovanja v produkte, ki so primerni za naš vsakdan. Preoblikujmo skupaj še naprej!


Urbana prenova Gameljne (2018)
Skupaj z mladimi iz Gameljn in Uličnimi zmaji (Javni zavod Mladi zmaji) smo uredili njihov nov plac za "čilanje" in "henganje". Delavnica prenove je več kot uspela.


Četrtni mladinski center Šiška (2018)
ČMC Šiška je bil že drugi center prenovljen po principu ponovne uporabe materialov, a je bil poseben na drugačen način. Ker je vsak drugačen. Ker je lahko. Toliko mladih na enem mestu še nismo videli. Vsak si je želel poskusiti vrtati, “šraufati”, pleskati, izdelovati napise in biti del gradbišča. Toliko da ni prišlo do trenja, kdo bo pleskal z največjim valjčkom in največkrat držal “bormašino” v rokah! To je tisto, kar tudi nas pelje dalje! Angažma, želja in motivacija po ustvarjanju svojega prostora mladih in zaposlenih. Stvari smo postavili na svoje mesto in s petkom trinajstim, na peti dan našega truda in dela, zaključili z neverjetno izkušnjo in misijo.
Preberi več  Pozor gradbišče: Mladi zmaji Šiška
Četrtni mladinski center Zalog ČAMAC (2017)
Prva mladinska izobraževalna delavnica. Dan, ko smo okrepili trdnjavo in se povezali z mladimi in mladinskimi delavci, ki so polni “out of the box” uporabnih idej. Nabrale so se stare omare, pisalne mize, stoli in odpadni les, ki smo ga razstavili in sestavili v neverjetno zasnovan ter uporaben prostor. Mladi so dobili računalniško mizo, za katero stojiš. Pa tudi znanja, veščin in novih spoznanj se niso branili. Mi na nikogar ne pozabimo, zato so zaposleni dobili tudi nove seksi pisarne.
Mladinski center Legebitra (2018)
Prenova MC Legebitra je bila nepozabna sestavljanka zase, kjer smo skupaj z mladimi, zaposlenimi, prostovoljci in našo ekipo iztisnili vso možno kreativo iz prostora. Ste si že šli pogledati njihova neverjetna mavrična vrata? Imajo tudi najbolj multifunkcionalno mizo, ki jo lahko pospraviš na steno. Imeniten zeliščni vrt za druženje sredi prestolnice in paletno poletno henganje. Ne verjameš? Le na Trubarjevo 76a. Ta ambient je bil že tretji, le kaj prinesejo ideje, kreativa in sodelovanje pri naslednjem.
Izjave naročnikov:

"Zame je bila izkušnja
čudovita! Veliko sem se
od ekipe Preoblikovalnice
naučil, užival sem v
razbijanju stvari, najraje pa
seveda brusil. Imel sem
priložnost delati stvari,
ki jih rad počnem, vendar
so te priložnosti zelo redke.
Hvala vam, d’best ste!"
E.R. (mladi udeleženec)

"Strokovni, okretni,
fleksibilni, prijazni,
pedagoško podkovani,
zanesljivi, razumevajoči.
Fajn tim, ki diha isti zrak."
(mladinski center)