So palete res odpadni material ali lahko služi kot oprema stanovanja?

Palete SO uporabne tako za notranji dizajn in okras kot zunanja ureditev okolice.

Andrej (vodja produkcijskih procesov) pravi: “Trenutno uporabljamo odpadne palete samo enega industrijskega dobavitelja, zato so vse istih dimenzij – te so res najboljše za urejanje stanovanja in okolice. Seveda, smo se v prihodnosti pripravljeni prilagajali vsakokratni ponudbi, AMPAK pri našem delu uporabljamo samo palete, ki so toplotno obdelane (ang. heat treated) oz. oznaka HT in ne takih, ki bi bile škropljene s pesticidi.”

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri palet, ko se odločimo za uporabo palet za bivanje?

  • uporabljajmo palete, ki so samo toplotno obdelane in brez pesticidov, saj z brušenjem in žaganjem pesticide prek prahu spravimo v zrak, ki ga potem dihamo.
  • druge specifikacije (npr. ali so po vrhu gosto ali redko podeskane), kakšne so velikosti in debeline, pa je popolnoma odločitev ustvarjalca.

Kako potekajo naši procesi dela s paletami? Ko izdelujemo enostavnejše paletno pohištvo (v pravem pomenu besede), palete obdelamo (razžagamo, pobrusimo) samo toliko kolikor to zahteva zasnova pohištve. Ko pa se v naši mizarski delavnici lotimo izdelave kompleksnejših produktov (npr. unikatno pohištvo, multifunkcionalno pohištvo).

Procesi dela pri nas izgledajo v besedah takole. Prvo, palete razstavimo (ja, to ni najbolj enostavno), pridobljene deske oblamo in zlepimo, nato pa zlepljene deske razžagamo, da dobimo stebričke, druge deske zlepimo v plošče in nato material po načrtu razžagamo in pripravimo. Sestavimo in zaščitimo s premazom (olje/lak). In ole, imamo pohištvo po meri. 

Za več informacij, nas kontaktirajte na maja@preoblikovalnica.si! Imaš še kakšno vprašanje? Z veseljem vam še dodatno odgovorimo, kako se odvijajo naši delovni procesi v mizarski delavnici.